Cea mai importanta piesa a autoturismului dumneavoastra nu este motorul.

 

Anvelopele autoturismului sunt adesea considerate ca fiind piese mai putin importante ale autovehiculului. Insa aceasta apreciere este departe de adevar. Cauciucurile sunt singurele zone de contact pe care vehiculul il are cu suprafata carosabila.

Pentru a fi eficiente, anvelopele trebuie sa intruneasca urmatoarele conditii:

-          sa se potriveasca la diversele sisteme de suspensie;

-          sa raspunda precis la comenzile directiei;

-          sa fie silentioase si durabile;

-          sa faca fata fortelor extreme exercitate asupra acestora: franare, acceleratie si viraje.

Asadar, preocupati fiind de siguranta dumneavoastra, va oferim cateva sfaturi si recomandari cu privire la buna functionare a anvelopelor.

Inspectati  starea anvelopelor

Verificati starea anvelopelor la fiecare doua saptamani. Daca suspectati existenta unei deteriorari, anvelopa trebuie imediat inspectata de catre un service autorizat.

Verificati regulat presiunea anvelopelor

Presiunea din anvelope joaca un rol definitoriu in ceea ce priveste durata de viata a acestora si performantele legate de siguranta.

Supra-presiunea sau sub-presiunea anvelopei reduce capacitatea de aderenta corespunzatoare si influenteaza uzura, manevrabilitatea si temperatura la care ajunge aceasta.

Verificati adancimea profilului caii de rulare

Adancimea profilului are un impact considerabil in ceea ce priveste performanta anvelopei. Aceasta este reglementata de legea in vigare a fi de minimum 1.6 mm. Daca conduceti cu un profil mai putin adanc atunci riscati sa fiti amendat.

Nu montati niciodata o anvelopa a carei origine nu o cunoasteti

Achizitionarea unei anvelope uzate presupune un risc serios, mai ales cand nu cunoasteti originea acesteia. Anvelopele uzate este posibil sa fi fost supuse unei exploatari, intretineri si stocari improprii sau este posibil sa fi suferit diverse deteriorari.

Aflati cat de batrana este o anvelopa

Majoritatea producatorilor de anvelope utilizeaza un sistem comun de codificare. Acest cod poate fi gasit pe flancul anvelopei. Pentru anvelopele fabricate dupa 1999 ultimele 4 cifre reprezinta data fabricatiei. Primele doua cifre indica saptamana fabricatiei, iar ultimele doua anul fabricatiei.

Ex: o anvelopa marcata 2112  a fost fabricata in saptamana 21 a anului 2012.

Imediat ce temperatura a scazut sub 7 grade celsius montati anvelopele de iarna

Comparativ cu anvelopele pentru vara, cele de iarna ofera o siguranta sporita (mai ales la franare) pe timp rece, pe drumuri ude sau acoperite cu zapada si gheata.